Almere Tussen de Vaarten, Hwarang Mudowon, Andy Warholstraat 23, 1328 LA Almere (036-5340734 / 06-33772117)

Grootmeester
Kuen Sabumnim
Y.K. Kim

9E DAN TAEKWONDO

Binnen de taekwondo wereld komt Kuen Sabumnim uit een tijdperk waarin taekwondo officieel net bestaat. Hij begon met taekwondo op 14 jarige leeftijd en is sindsdien de budo weg ingegaan. Kuen sabumnim trainde bij een van de acht taekwondo scholen, waar de vroegere taekwondo werd onderwezen. Al op zijn 17e wordt hij nationaal taekwondo kampioen. Niet kort daarop wordt hij de 2e bij de Aziatische taekwondokampioenschappen.

Demonstratie, Seoul, 1973

Na Korea Oorlog (1953) was Zuid-Korea volop bezig de wederopbouw.

“Ik had een hele goede band met mijn ouders. Helaas waren beiden overleden aan de gevolgen van honger en armoede. Ik was toen 16 jaar. Zo ging dat vroeger. Ik trainde ondertussen in diverse Koreaanse vechtkunstvormen. Taekwondo was nog in opkomst in Korea. Ik ben afgestudeerd in ‘Taekwondokunde’ aan de Donga universiteit.

Ik ben er sterk van overtuigd dat achter frustraties of de ‘niet-lukken-ervaringen’, succes schuil ligt. Zeg eens tegen jezelf, “Ik wil het, ik kan het en ik doe het!”  belangrijk is je eigen leerproces te leren waarderen en daarvan te leren genieten. Durf je je eigen ‘do’ (weg) te gaan en verwelkom je faalmomenten. Ga oefenen daarmee.”

Afstuderen taekwondo aan de ‘Donga’ universiteit, Seoul 1974

Demonstratie ‘Sinwoo sportschool’, Seoul, 1983

Eigenschappen zoals volharding en discipline heb ik geleerd via de trainingen. Als ik niks deed, gebeurde ook niks. 

Ik wilde dat niet. Ik wilde vooruit: eerst overleven, mezelf ontwikkelen en succesvol zijn. Succes is hetgeen dat je bereikt wat je voor ogen hebt. Ik wilde graag een eigen taekwondoschool runnen. Dat was mij gelukt. Ik opende mijn eerste taekwondoschool, ‘shinwo’ in Seoul. Ik sliep, at en gaf les in mijn school.

Je ontwikkelt enorm als je traint. Wat het trainen zo leuk maakt is dat het je leert bewust zijn van je lichaam, gevoel en denken. Je kan eigenlijk meer volhouden incasseren met je lichaam dan je denkt. Probeer gewoon rustig diep in en uit te ademen, als je een stressvol moment hebt. Kijk dan wat er gebeurt. Begin gewoon met kleine stapjes.

Demonstratie, Amsterdam, 1990

Niet alleen je lichaam wordt sterk en behendig, maar ook je innerlijk en je vertrouwen. Ik heb geleerd om angst om te zetten in vertrouwen. Ik heb geleerd om boosheid om te zetten in vrede en harmonie. Dit heb ik gedaan door het niet op te geven, het te blijven proberen en het doel niet uit het oog te verliezen. Door deze eigenschappen te trainen heb ik veel doelen (zowel persoonlijk als zakelijk) in mijn leven kunnen bereiken. 

Een van mijn doelen is (en nog steeds) het doorgeven van mijn ervaringen en kennissen aan zoveel mogelijk mensen, zodat ze weerbaarder en sterker worden in hun lichaam en geest. Ik blijf hiermee doorgaan zolang ik het kan!

Centrale Training, Almere, 2019

Mijn doel is het afnemen van 7e Dan examen bij mijn oudste leerlingen. Momenteel trainen een aantal leerlingen aan wie ik al meer dan 40 jaar lesgeef. Elke dinsdag en zaterdag verzorg ik seminars aan ze. Zij geven op hun beurt ook lessen aan kinderen, jongeren en volwassenen. 

 

We hebben een team met talentvolle instructeurs, assistenten en vrijwilligers die nauw betrokken zijn bij de groei van onze school. Dat vind ik fantastisch. Ook de instructeurs blijven werken aan hun eigen ontwikkelingen. Twee keer in de week komen we bij elkaar om te trainen. Dit doen we meer dan 40 jaar. Sommige leerlingen reizen zelfs  ruim twee uur om naar Almere te komen.  Het is mijn doel om zoveel mogelijk kennis en ervaringen door te geven aan ze, zodat onze instructeurs op hun beurt anderen begeleiden in hun ‘budoreis’.