Almere Tussen de Vaarten, Hwarang Mudowon, Andy Warholstraat 23, 1328 LA Almere (036-5340734 / 06-33772117)

profiel_Bo Ra

Bo Ra Kim

Wat drijft jou als je traint?

Ik begon met de training bij Kuen Sabumnim toen ik 8 jaar was. Eerst in Amsterdam en daarna in Almere. Op mijn 15e heb ik mijn zwarte band gehaald. Als ik nu op terugkijk hoe ik ben ontwikkeld als mens merk ik dat trainingen een hele grote rol heeft gespeeld in mijn karaktervorming. Ik was verlegen en voorzichtig. Echter, keer op keer kreeg ik een duwtje in de rug van Grootmeester om moeilijke oefeningen te blijven proberen. Als ik het gevoel had dat ik een intensieve sparringsoefening niet ging volhouden, hoorde ik de volgende credo van de grootmeester: “I can do! Why not ?”. Dit hele leerproces van vallen en opstaan ben ik gaan toepassen op mijn studie van toen en nu op mijn werk op school.  Nu maak ik er een sport van om te genieten van ‘moeilijke’ en ‘uitdagende’ dingen in mijn leven. Op gegeven moment kom je tot besef dat je nooit klaar bent om te leren. Dat is het mooie van groeien. Altijd proberen nog een stukje beter te willen doen.

Wat drijft je als je lesgeeft?

Mijn taekwondo achtergrond vormt een waardevolle toevoeging in mijn gymnastiekles op school. Ik weet uit eigen ervaring en ook die van leerlingen, dat wanneer je goed in je lichaam zit en rust hebt in je hoofd, hart en lijf, je veel beter kunt focussen en reageren. Het klinkt wel cliché. Echter,  ik vind dat de kinderen van nu worden overstelpt met heel veel informatie (offline en online) en te veel keuzes.  Hierdoor vergeten ze vaak wat daadwerkelijk hun eigen behoeftes zijn; ze doen maar wat en reageren op elkaar zonder te beseffen wat ze daadwerkelijk aan het doen zijn. Ik probeer om die reden de les te starten met ademhalings- en stretch-oefeningen, zoals we ook tijdens onze taekwondo trainingen doen,  zodat de kinderen een beetje rust in hun kop en lijf krijgen. Visa versa als ik zie dat onze taekwondo-leerlingen na een trainingssessie met hun rode kop in alle rust de les verlaten, ben ik blij en gelukkig.

Over Bo Ra Kim

Geeft les inHoofddorp (Braambos, Toolenburg), Nieuw Vennep, Almere Poort
Gradatie6e Dan
Traint sinds1991
Training in Korea1999, 2001, 2002, 2005, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012, 2014, 2016, 2018, 2019
BeroepLerares bewegingsonderwijs